Notice: Only variables should be passed by reference in /home/projontwik/domains/espritprojectontwikkeling.nl/public_html/wp-content/themes/esprit/header.php on line 95
 • We bijten ons vast in complexe bouwprojecten

  We bijten ons vast in complexe bouwprojecten
 • Notice: Only variables should be passed by reference in /home/projontwik/domains/espritprojectontwikkeling.nl/public_html/wp-content/themes/esprit/header.php on line 95
 • Een vastgoedproject is haalbaar bij een sluitende exploitatie

  Een vastgoedproject is haalbaar bij een sluitende exploitatie
 • Notice: Only variables should be passed by reference in /home/projontwik/domains/espritprojectontwikkeling.nl/public_html/wp-content/themes/esprit/header.php on line 95
 • Toegevoegde waarde in de initiatie- en de ontwikkelfase

  Toegevoegde waarde in de initiatie- en de ontwikkelfase

Nieuws artikel

Inschrijven voor Place2BU mogelijk

9 februari is door de verhuurders Mitros en Portaal het volgende persbericht afgegeven

Samen jezelf zijn in woonproject Place2BU

Utrecht krijgt een bijzonder woonproject. In Leidse Rijn worden 490 studio’s gebouwd waar verschillende doelgroepen zelfstandig wonen en met elkaar een buurtgemeenschap vormen. Woningcorporaties Mitros en Portaal starten de werving voor deze gemengde woonvorm, genaamd Place2BU. Kracht van het woonproject is dat jongeren, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang naast elkaar komen te wonen en elkaar verder brengen.

Community
Place2BU bestaat uit vier woongebouwen met in totaal 490 zelfstandige, mooi afgewerkte studio’s van 21 m2. Iedere gang krijgt een eigen gemeenschappelijke ruimte om samen te koken, te eten of bijvoorbeeld samen te gamen. Per gang worden ook twee z.g. gangmakers aangesteld. Deze bewoners zijn de trekkers van het ‘bouwen’ van de gemeenschap op de gang. Ook houden zij een oogje in het zeil. In de doelgroepen wordt een balans gezocht tussen jongeren, statushouders (dus mensen met een verblijfsvergunning) en mensen afkomstig uit de maatschappelijke opvang die er aan toe zijn om (weer) zelfstandig te wonen. Samen vormen zij een community waarin mensen met verschillende achtergronden bouwen aan een volgende stap in hun leven.

Locatie Overtuin
Het eerste woongebouw wordt nu opgebouwd. De studio’s worden kant-en-klaar gemaakt in de fabriek en in rap tempo neergezet op het terrein Overtuin in Leidsche Rijn. Dit is de plek waar voorheen de tijdelijke concertzaal van Vredenburg stond, tussen de gele brug en de nieuwe fietsbrug naar Oog in Al. De eerste woningen van Place2BU worden naar verwachting in mei opgeleverd. De rest van de woningen volgt in de loop van de zomer.

Werving en selectie
De werving en selectie start nu met de website www.place2BU.nl. Geïnteresseerde jongeren kunnen zich via deze website inschrijven voor een woning. Bij de selectie wordt sterk gelet op de motivatie van de jongeren. Het is de bedoeling dat zij een aantal uren per week een bijdrage leveren in het opbouwen van de buurtgemeenschap met de andere bewoners. Dit kan bijvoorbeeld door je buurjongen te helpen bij het leren voor de inburgeringstoets. Of door je buurvrouw te leren haar eigen administratie op te zetten.

Een andere groep bewoners zijn statushouders, dit zijn jongeren met een verblijfsvergunning die een nieuw leven in Nederland gaan opbouwen. De statushouders worden voorgedragen door het COA en begeleid door Vluchtelingenwerk. Bijzonder aan Place2BU is dat er ook woningen beschikbaar komen voor mensen die afkomstig uit de maatschappelijke opvang. Ook zij zijn toe aan (weer) zelfstandig wonen. Zij worden voorgedragen en begeleid door o.a. Lister, de Tussenvoorziening en het Leger des Heils. Portaal heeft meerdere van dit soort gemengde woonvormen gerealiseerd, Majella is een recent voorbeeld van hoe bewoners elkaar samen écht verder brengen!

Samen jezelf zijn
Alle bewoners van Place2BU bevinden zich op een schakelmoment in het leven: klaar met de studie, klaar om aan de slag te gaan met integratie in de Nederlandse samenleving, of werkend aan de opbouw van een sociaal leven. Dat is wat alle bewoners gemeen hebben: samen een buurtgemeenschap vormen, waarin alle ruimte is om jezelf te zijn.